Barion Pixel

Szükséges van -e kísérőre a kreatív fotózáson/videózáson?

Ez egy jó kérdés. Bizonyos helyzetekben igen, nagyon nagy segítség, ha jön veletek plusz egy fő, de van, amikor inkább csak hátráltat. Összeszedtem ezzel kapcsolatban néhány gondolatot.

Mikor van szükség kísérőre/segítőre a kreatív fotózáson/forgatáson?

  • amikor a fotósnak/videósnak nincs segítsége (nem jön vele aszisztens, így az összes szükséges felszerelést neki kell cipelni, így nagyon sok időt és energiát elvesz, ha még arra is neki kell figyelni, hogy a menyasszony ruhája hogy áll)
  • amikor a koszorúslányoknak  – esetleg koszorús fiúknak – egyforma ruhájuk van, ami jól mutat a fotókon és hajlandóak odajönni a fotózásra, szükség esetén ők is segíthetnek ruhát igazítani, menyasszonyi csokrot megfogni, ha épp nincs rá szükség. Ennek hátránya, hogy nekik tudomásul kell venni, hogy a fotózás elsősorban Rólatok szól, így az idő nagyrészében ők csak csendes megfigyelők.
  • ha szeretnétek az „átlagos” fotókon felül néhány különlegeset is, mert mondjuk vagy egy szép hosszú fátylad vagy uszályos a ruha, amivel lehet „játszani”. Ehhez, mindenképpen szükség van plusz 2 kézre – van akár plusz 4 kézre is – főleg ha nem fúj a szél.
  • amikor kevés idő áll rendelkezésre – nyílvánvalóan rövidebb idő alatt kevesebb fotót tudunk készíteni, főleg, ha még a ruha igazítgatásával is nekem kell foglalkozni, akkor értékes másodpercet telnek el azzal, hogy a szépen megkomponált, kiválasztott pozíciómból odaszaladok, megigazítom a ruhát, visszaszaladok és újra felveszem azt a pozíciót, amiből az adott kompozíciót elképzeltem. Ellenben, ha van egy segítő, akinek elmondom, hogy mit és hogyan igazítson meg, nekem nem kell a helyemet elhagynom, ami jelentősen megkönnyíti a munkámat.

Ebből adódik, hogy a segítői feladatra alkalmas személy jelenléte szükséges. Hiszen, ha egy lassabban mozgó, idősebb személy jön kíséretnek, nem biztos, hogy meggyoorsítja a folyamatokat vagy ha egy 8 éves koszorúslányt hozol magaddal, nem biztos, hogy megérti, mit és, hogyan kell a ruhán igazítani, ráadásul nincs olyan hosszú karja, mint egy felnőttnek. A barátnő, (nagykorú) testvér személye megfelelő lehet, ha valóban segítő szándékkel érkezik és nem trollkodja végig a fotózást, esetleg magára vonja a figyelmeteket, ahelyett, hogy egymásra figyelnétek.

Pont emiatt, sokszor szükségtelen, egyenesen zavaró lehet egy kísérő jelenléte. Gondoljunk csak bele, épp sikerült megszokni, hogy kamera előtt álltok, már nem feszengtek miattam sikerül kizárnotok a külvilágot és egy meghitt ölelésben vagytok, akkor nincs szükségetek senkinek a megjegyzéseire. Ebben a meghitt csöndben készülnek a legszebb fotók, amiken valóban látszik, hogy a pár mennyire szereti egymást. Nagy megtiszteltetés ilyen pillanatoknak a részese lenni. 🙂

Az esküvőkre általában ketten megyünk Árpival. Amikor csak fotózni hívnak, akkor én fotózok, ő pedig aszisztensként mindenben IS segít, amikor csak videózni megyünk, akkor épp fordítva szokott lenni, ő az operatőr és én vagyok az aszisztens. Ám az esküvők többségében fotós-videós párosként vagyunk jelen, ilyenkor 200%on pörgünk reggel 10:00-től hajnalig, mert minden apró részletre igyekszünk odafigyelni. Ezt értsd úgy, hogy tényleg mindenre, nem csak a kreatív fotózáson, hanem egész nap, a menyasszonyi csokot, vőlegény kitűző, gyűrűk, szülőköszöntő ajándék kéznél legyen a fozózáskor, a szertartás előtt be legyen időben készítve, hogy le tudjuk fotózni, csillagszórós kivonuláshoz elő legyenek készítve a csillagszórók (ki bontjuk, kiosztjuk ha kell) gyertyafénykerongőhöz a gyertyák kéznél legyenek stb. Ezek olyan apróságok, amikről általában egy esküvőszervező gondoskodik meg a ceremóniamester, meg persze szegény Menyasszony aggódik MINDENEN IS, ha nem tudja, hogy ezeket is ránk bízhatja, hogy ő tudja nyugodtan élvezni a nagy nap minden pillanatát. 🙂

Az alábbi galériában olyan kedvenc fotóimat szedtem össze, ahol nem volt szükség segítségre. Ha lejjebb görgetsz, a másik galériába pedig azokból a fotóimból válogattam, ahol segítségre volt szükségem akompozíció megalkozásához. 🙂  Még több fotót a Fotógalériában találtok.

Ebben a galériában azokból a fotóimból találtokk néhányat, ahol szükségem volt legalább plusz 2 kézre, hogy létrejöhessenek ezek a fotók. A felszerelés, kiegészítő kellékek (pl. pléd)  cipelését nem vettem figyelembe.

Legfrissebb bejegyzések