Barion Pixel

Hagyományos esküvői videó vagy cinematic highlight videó? Mi a küldönbség?

A hagyományos esküvői videóról a legtöbbünknek az „unalmas” és „hosszú” jelzők jutnak eszünkbe. 10-15 évvel ezelőtt meg persze még réggeben, de még akár 5 éve is a hagyományos esküvői videózás volt csak elérhető nagyon sok pár számára. Mit is jelent ez? Általában videókamerával készültek a felvételek, SD, jó jó esetben HD minőségű febontásban. Mivel ezek a kamerák olykor 5-10 kilógrammot is meghaladták, általában állványról rögzítettek velük, így a közelítésen/távolításon és jobbra/balra forgatáson kívül csak kevés mozgást voltak képesek lekövetni. Továbbá, az operatőrök dokumentartista stílusban, rögzítették az összes eseményt (értsd mindent IS), aminek köszönhetően a végeredmény egy 6-8 órás dokumentumfilm lett, mely nem 1 hanem 3-4 DVD-re fért csak rá. A lelkesebb családok néhány évente, (bele-bele pörgetve) megnézik/megnézték) ezeket a felvételeket, de a többség, egyszer sem. (Összehasonlításképpen, ma már a legtöbb TV csatorna HD minőségben közvetíti az adásait. A legmodernebb 4K (Ultra HD), pláne a 8K felbontásra képes kijelzőkön az SD illetve a HD minőségű adások/felvételek sokszor élvezhetetlenül rossz minőségűek.) A rohamos ütemben fejlődő technikának köszönhetően hamar „elavulnak” a csúcsminőségnek hitt fejlesztések.

A mai modern videókamerák, már nem csak HD, 2K (Full HD) hanem 4k (Ultra HD) minőségű felvételek rögzítésére alkalmasak, így aki hagyományos videót szeretne, a minőség már nem akadály. Mivel ezek a videókamerák már jóval könnyebbek, 2-3 kg között mozognak és beépitett kpstabilizátorral rendelkeznek, egy stabil kézben, gyönyörű felvételek készítésére alkalmasak. Inkább az igények azok, amit megváltoztak. A több órás videók helyett, egyre többen szeretnének egy rövid (3-5-10 perc hosszú), de annál inkább tartalmas, néhány másodperces snittekből összevágott kisfilmet, wedding highlights videót zenei aláfestéssel. Ebből a szempontból már nem elég felvenni és elmenteni (kiírni dvd-re) az egész anyagot, hanem komoly informatikai hátteret, szakmai tudást igényelnek ezeknek a videóknak az elkészítése.

Az új MILC (tükör nélküli) fényképezőgépek elterjedésével egy újabb irány kezdett el teret nyerni az esküvői videókészítésben, a cinematic wedding film készítés. Ez a valóságban ezt jelenti, hogy videókamera helyett, egy MILC fényképezőgéppel rögzítjük az eseményeket. Ezekben is van beépített képstabilizátor, de mivel jóval kissebbek a videókameráknál, egy kézi (gimbalos) stabilizárorra lehet rögzíteni, így nagyon mozgékony, kis szerkezet kapunk, amik bámulatos mozgásokra képesek. Ezekhez is uyganúgy lehet mikrofont cstlakoztatni, mint a videókamerához, így hang rögzítésére is alkalmasak. Továbbá, a MILC gépek típusától/gyártójátok és optikájától függően a felvett videónak film szerű hatása lesz (a mélység-élességnek, kontrasztnak, színeknek stb. köszönhetően). Emiatt a filmszerű látvány miatt nevezzük őket cinematic filmeknek. Az ilyen felvételek készítésével foglalkozó operatőröket cinematográfusoknak nevezzük. Ők a legtöbb esetben „csak” egy rövid, 3-10 perc hosszú összevágott wedding highlights filmet készítenek (zenei aláfestéssel) az esküvőkről. A nyersanyagot igény szerint átadják, de erről fontos tudni, hogy a legtöbb esetben néhány másodperces, esetleg néhány perces felvételek százairól van szó, amit nem túl izgalmas végignézni. Vannak olyan kollégák, akik nem is veszik fel teljes egészében az esküvői szertartást, gratulációt, mivel a tövid videóban nincs szükség az egészre. Annyit még érdemes tudni a MILC gépekről, hogy nem mindegyik alkalmas 4K minőségű videófelvétel készítésére, vagy ha papíron alkalmas is, a valóságban azokat a felvételeket már lassítani (slow motion) nem lehet utólag. A piacon elérhető professzionális felhasználásra tervezett fényképezőgépek, azonban akár már 8K felbontású mozgóképet is tudnak rögzíteni, igaz erre jelenleg nincs túl nagy igény, és meglehetősen drágák is (kb 3 millió forint).

Mi azonban a hagyományos esküvői videós vonalból annyit megtartottunk, hogy a rövid, wedding highlights videó mellett, a felvett anyagokból készítünk egy hosszabb, 60-120 perces wedding movie videót is, ami tényleg mint egy klasszikus film, a rövid videó legszebb pillanatain túl tartalmazza az esküvői ceremóniát/szertartást teljes egészében, nyitótáncot, tortavágást teljes egészben, igény szerint a gratulációt, ajándékátadást is teljes egészben. Ez a videó, így olyan hosszú lesz, mint egy átlagos mozifilm és a NAGY Napotok minden fontos pillanatát részletesen tartalmazza, így hiányérzet biztosan nem marad bennetek. A nyersanyagok átadására így már nincs is szükség, hiszen ebben a filmben, tényleg minden benne van, ráadásul élvezhető/nézhető formában. 🙂

Legfrissebb bejegyzések